Γεωργία

Πολύ σύντομα θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες

Κεράσια

Στην περιοχή της Αγιάς και κυρίως στο Μεταχοχώρι υπάρχουν πολλές δενδροκαλλιέργειες κερασιάς. Τα κεράσια της περιοχής είναι σαρκώδη και χαρακτηρίζονται από το βαθυκόκκινο χρώμα τους και την νόστιμη γεύση τους.

Τα κεράσια Αγιάς προωθούνται σε όλη την Ελλάδα, ενώ πολλοί παραγωγοί έχουν κιόσκια κατά μήκος του δρόμου που περνά από την Αγιά και πουλούν τα προϊόντα τους σε διερχόμενους επισκέπτες της περιοχής.

Στο Μεταξοχώρι για περισσότερα από 23 χρόνια διοργανώνεται στα μέσα Ιουνίου η ομώνυμη γιορτή κερασιού.


Μήλα Αγιάς

Στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας καλλιεργούνται γύρω στα 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι είναι η δυναμικότερη σε όλη την επικράτεια.
Η Αγιά καλλιεργεί μήλα περίπου από το 1950. Τα πρώτα μήλα που παρήγαγαν ήταν τα γνωστά φιρίκια. Στη συνέχεια (περίπου1950) άρχισαν να καλλιεργούν τα ντελίτσια και τους ρενέδες.

Από το 1980 και μετά μπήκαν οι προωθούμενες ποικιλίες τότε Imperial, Royal, Double Red, Wellspur, Red Chief, Starkimson, οι κίτρινες ποικιλίες Golden, Jona Golden, Smoothy και οι πράσινες ποικιλίες της Granny Smith. Σήμερα πλέον από τις κόκκινες ποικιλίες καλλιεργούνται κατά κόρον οι Starkrimson και Redchief και η Jesey Mac σαν καλοκαιρινή, και τα κίτρινα μήλα τα Golden καθώς και η ανερχόμενη δύναμη Grany Smith.


Κάστανα

Η ιστορία της παραγωγής και διακίνησης του κάστανου στην περιοχή ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και ταυτίζεται με την ιστορία της πόλης της Κασθαναίας, η οποία τοποθετείται σε φυσικά οχυρωμένη θέση κοντά στο χωριό Σκλήθρο. Αναφορές σε ιστορικά κείμενα υποδεικνύουν ότι στην περιοχή υπήρχαν καλλιέργειες ήρεμης καστανιάς και η πόλη υπήρξε κέντρο για την εξάπλωση και εξαγωγή του καρπού μέσω του εμπορίου.

Σήμερα καστανεώνες μπορούμε να βρούμε σε όλο τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι, ενώ η παραγωγή κάστανου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αποτέλεσμα της ανανέωσης των καστανεώνων που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας, η βιολογική καταπολέμηση του έλκους, η βιολογική καταπολέμηση της καρπόκαψας με εγκατάσταση δικτύου φερομονικών παγίδων, το μεράκι και η εμπειρία των αγροτών, αφενός αύξησαν την παραγόμενη ποσότητα και αφετέρου κράτησαν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την ποιότητα.

Σήμερα τα κάστανα Μελιβοίας είναι πασίγνωστα για την ποιότητα, την λάμψη, το μέγεθος, και τη γεύση τους.
Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε προσπάθεια από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας σε συνεργασία με το δήμο για την καταχώρησή τους ως προϊόν ΠΟΠ. Έτσι αυξάνεται η αναγνωρισιμότητα του, η ιχνηλασιμότητα του έναντι ομοειδών προϊόντων και μπορεί πλέον να γίνει ανταγωνιστικό τόσο στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Για την προώθηση του προϊόντος και την ενημέρωση του κόσμου, την 3η εβδομάδα του Οκτώβρη κάθε χρόνου πραγματοποιείται στο γραφικό χωριό της Καρίτσας, η Γιορτη του Κάστανου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ