Ο σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας. Σήμερα η ανάγκη να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά αποτελεί πρωταρχική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και κύριο άξονα στην προσπάθεια για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.
Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας, μα κυρίως στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.
Μια προσπάθεια, όπως αυτή, με σκοπό τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την εξυγίανσή του από την αλόγιστη κατάχρηση του ανθρώπου, χρειάζεται πάνω από όλα τους πολίτες. Η υιοθέτηση μιας θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας αγγίζει όλους.
O,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που, αν και τα προορίζαμε για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία.
Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τη σύσταση των απορριμμάτων, που παράγουμε καθημερινά, ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό των συσκευασιών, που καταλήγουν στα απορρίμματα. Η παραγωγή αποβλήτων συσκευασιών αποτελεί σημαντική μορφή ρύπανσης και ταυτόχρονα πραγματική ή εν δυνάμει σπατάλη φυσικών πόρων, που πρέπει με κάθε μέσο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.
Σύμφωνα με το νόμο 2939 περί «Συσκευασιών και Εναλλακτικής Διαχείρισης των Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων», που αφορά σε εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στην αντίστοιχη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. και ειδικότερα στην οδηγία 62/94 της Ε.Ε., η Ανακύκλωση είναι πλήρως θεσμοθετημένη και συγκεκριμένοι στόχοι έχουν τεθεί.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ
Οι πολίτες, αφού πρώτα ξεπλύνουν και στραγγίσουν, μπορούν να απορρίψουν στους μπλε κάδους όλων των ειδών τα υλικά συσκευασίας, όπως:
- Χάρτινες συσκευασίες (π.χ. χαρτοκιβώτια, συσκευασίες τύπου τετραπάκ, χάρτινες συσκευασίες από τρόφιμα – χυμούς – γάλατα, είδη προσωπικής φροντίδας και είδη καθαρισμού σπιτιού).
- Αλουμινένιες συσκευασίες (π.χ. κουτάκια αναψυκτικών).
- Γυάλινες συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού και ποτών, βαζάκια τροφίμων).
- Πλαστικές συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού – ποτών – χυμών, πλαστικές συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας, είδη καθαρισμού σπιτιού και πλαστικές σακούλες).
- Λευκοσιδηρές συσκευασίες (π.χ. κονσέρβες τροφίμων).
- Έντυπο χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια).
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ερ.: Όταν λέμε πλαστικό, τι ακριβώς εννοούμε; Δηλαδή ένας κεσές γιαούρτι, ένα περιτύλιγμα περιοδικού μπορούν να απορριφτούν σε ένα μπλε κάδο; Ποιος είναι δηλαδή ο ορισμός του πλαστικού;
Απ.: Όλες τις συσκευασίες, που αντιλαμβάνονται οι πολίτες ως πλαστικές, μπορούν να τις απορρίψουν στους μπλε κάδους, δηλαδή από περιέκτες τροφίμων μέχρι πλαστικές σακούλες και σελοφάν. Εξαίρεση αποτελούν οι βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες δεν ανακυκλώνονται, αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς η κυκλοφορία τους είναι πολύ περιορισμένη.
Ερ.: Μπορούμε να πετάξουμε illustration χαρτί μαζί με το χαρτί εφημερίδας σε μπλε κάδο;
Απ.: Όλα τα είδη των έντυπων χαρτιών μπορούν να απορριφθούν στους μπλε κάδους.
ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ΩΦΕΛΟΥΜΑΣΤΕ, ΚΑΘΩΣ:
· Μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα.
· Εξοικονομούνται φυσικοί πόροι.
· Προστατεύεται το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών.
· Μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων.
· Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής μας.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ 1 ΤΟΝΟ ΧΑΡΤΙΟΥ:
· Εξοικονομούνται 17 δέντρα και 30.000-60.000 lt νερού.
· Μειώνεται κατά 95% η ατμοσφαιρική ρύπανση.
· Εξοικονομούνται 130-170 kg πετρέλαιο.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ 1 ΤΟΝΟ ΓΥΑΛΙΟΥ:
· Εξοικονομούνται περίπου 12 kg πετρέλαιο
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ 1 ΚΙΛΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝΤΑΙ:
· 8 kg Βωξίτη.
· 4 kg Χημικών προϊόντων.
· 14 KWh Ενέργειας.