Είναι πλέον στη διάθεση της πολιτείας και όλων μας δύο σημαντικά εργαλεία που προβλέπονταν από το νόμο 4830/2021:
- Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, όπου καταγράφονται όλα τα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα ανά την επικράτεια, με στοιχεία των ιδιοκτητών
- Το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού, όπου σε αυτό φυλάσσεται δείγμα DNA από όλα τα δεσποζόμενα των οποίων οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες επέλεξαν να μην προβούν σε στείρωση.
Για να καταστεί πλήρως λειτουργικό το ΕΜΖΣ ένα πολύτιμο εργαλείο για τους δήμους και τους κηδεμόνες, θα πρέπει ο κάθε δήμος/κηδεμόνας/ιδιοκτήτης/φιλοζωικό σωματείο να αποκτήσει πρόσβαση, ώστε να μπορέσει να τσεκάρει αντίστοιχα τα ζώα που είναι σημασμένα στο όνομά του/της, για να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ Ιδιώτες ιδιοκτήτες/φιλόζωοι/σωματεία (προτεινόμενες ενέργειες)
− Είσοδος στο ΕΜΖΣ https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/zoa-suntrophias με κωδικούς taxisnet.
− Έλεγχος αν τα ζώα που είναι χρεωμένα στο όνομα τους είναι τα σωστά και με τα σωστά στοιχεία:
a. Αν λείπουν στοιχεία ή ζώα πρέπει να πάνε στον κτηνίατρο τους και να ζητήσουν να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία.
b. Αν ζώα που είναι χρεωμένα σε αυτούς έχουν αποβιώσει ή δοθεί σε άλλους κηδεμόνες, πρέπει να διαγραφούν/αλλαχτούν τα αντίστοιχα στοιχεία από τον κτηνίατρό τους.
c. Αν τα ζώα έχουν στειρωθεί και δεν αναγράφεται αυτό στο ΕΜΖΣ να γίνει διόρθωση από τον κτηνίατρο.
d. Αν έχουν στην κατοχή τους ζώα χωρίς σήμανση (microchip) να πάνε στον κτηνίατρό τους και να τα σημάνουν. Το τσιπάρισμα ενός ζώου αποτελεί μέρος υπεύθυνης ιδιοκτησίας και σύμφωνα με το Ν.4830/21 επιβάλλεται πρόστιμο 300€.
e. Αν έχουν μη στειρωμένα ζώα, να αποφασίσουν αν θα προβούν σε στείρωση ή θα πάνε στον κτηνίατρό τους για να γίνει λήψη DNA και αποστολή στο εργαστήριο (ΕΦΑΓΥΖΣ). Οι ποινές είναι μεγάλες (1000 ευρώ)